Proces produkcji


Nasze piwa łączą w sobie klasyczną dekokcyjną metodę produkcji z najwyższej jakości współczesną technologią.Połączenie nowoczesnej techniki i tradycji pozwala na odtworzenie niepowtarzalnego smaku piwa sprzed lat.

 

Podczas produkcji nie stosujemy procesów filtracji i pasteryzacji, dzięki czemu uzyskujemy trunek zawierający pełen bukiet smaków i aromatów,będący jednocześnie cennym żródłem aminokwasów stanowiących uzupełnienie codziennej diety. Nasze piwa są też naturalnie mętne.

Dzięki zawartości drożdży w naszym żywym piwie obecne są witaminy z grupy B,C,K3,PP,sole mineralne

i mikroelementy.

 

Oczywiście każdy browar, także ,,Browar Zamość” – produkuje piwa wg ściśle strzeżonych receptur. Podstawowymi składnikami do produkcji są tak jak przed wiekami : woda, słód, chmiel i drożdże. Jako że woda stanowi ok.80% zawartości w piwie,bardzo ważna jest jej jakość.

Chcąc uzyskać tą najwyższą jakość i smak,zastosowaliśmy w „Browarze Zamość” jako pierwsi w Polsce technologię „ożywiania wody” Grander.

 

 

Aby powstało dobre piwo potrzebny jest wysokiej jakości słód browarniany, przygotowywany

w słodowniach.Odpowiednie przygotowanie i rodzaj słodu mają decydujący wpływ na charakter piwa,jego smak, kolor,intensywność piany,a także trwałość.

 

 

Chmiel w procesie produkcji piwa oprócz dostarczenia odpowiedniego zapachu i goryczki,wykonuje również inne ważne zadanie - jest antyseptykiem. Ze względu na zawartość naturalnych olejków zabezpiecza piwo przed jego nieoczekiwanym zepsuciem.Używamy chmieli goryczkowych i aromatycznych,pochodzących ze starannie wyselekcjonowanych plantacji.

 

 

Zadaniem drożdży jest zamiana cukrów rozpuszczalnych w wodzie a pochodzących ze słodu,w alkohol

i CO2. Używa się dwóch najważniejszych typów drożdży: drożdży dolnej fermentacji i drożdży górnej fermentacji. Podczas fermentacji, drożdże górnej fermentacji ,,wspinają” się na powierzchnię młodego piwa

i tworzą tam warstwę piany (stąd nazwa).Typowym piwem górnej fermentacji jest piwo pszeniczne. Natomiast drożdże dolnej fermentacji,podczas fermentacji zbierają się na dnie zbiornika (stąd nazwa). Przykładem piwa dolnej fermentacji jest piwo jasne,ciemne,pils,koźlak,marcowe. Główną cechą wyróżniającą piwa górnej fermentacji jest ich kwiatowy zapach i owocowy smak.

 

Proces produkcji rozpoczyna się w kadzi zaciernej,gdzie do podgrzanej wcześniej do odpowiedniej temperatury wody wsypuje się rozdrobniony słód w rodzajach i proporcjach zależnych od typu piwa jakie piwowar zamierza uzyskać.Teraz odbywa się trwający do 180 minut proces zacierania,podczas którego zacier kilkakrotnie przemieszczany jest z kadzi zaciernej do filtracyjnej i odwrotnie,aż do uzyskania w kadzi zaciernej tzw.”brzeczki przedniej”.Następnie brzeczka jest „warzona”,czyli gotowana przez kilkadziesiąt minut,a podczas tego procesu w różnych odstępach czasu dodawany jest do niej chmiel.

 

 

Tak przygotowana gorąca brzeczka przepompowywana jest teraz  z kotła warzelanego (kadzi zaciernej) do kadzi wirowej (tzw.whirpool).Tam oddzielają się w postaci gorącego osadu pozostałości chmielu i białka.

 

Następują teraz etapy schładzania brzeczki w wymienniku płytowym.Najpierw do temp. ok.17°C - 20°C,

a następnie do temperatury „nastawnej” 7°C - 10°C.Zimna już brzeczka płynie teraz do zbiornika fermentacyjnego. ”Po drodze” jest napowietrzana sterylnym powietrzem i dodawane są do niej drożdże.

Po okresie trwającej ok. tygodnia, przeprowadzonej w odpowiedniej temperaturze fermentacji zasadniczej drożdże opadają na dno,a „młode piwo” trafia teraz do zbiornika leżakowego,gdzie dojrzewa co najmniej trzy tygodnie w regulowanej odpowiednio temperaturze.

 

 

Kiedy wreszcie świeże i całkowicie naturalne „żywe” piwo jest gotowe,odbywa jeszcze jedną „wycieczkę”.Tym razem do zbiornika nazywanego wyszynkowym lub magazynowym,gdzie przechowywane jest w niskiej temperaturze, nasycone naturalnym dwutlenkiem węgla pochodzącym wyłącznie z procesu fermentacji.Aby z takim trudem uzyskane wysokiej jakości piwo zabezpieczyć przed wpływem światła UV,tlenu i obcego dwutlenku węgla,po fermentacji trafia ono do specjalnego gazoszczelnego worka umieszczonego w zbiorniku magazynowym.

 

Teraz nasze piwo odbywa prawdopodobnie swoją ostatnią „wycieczkę” – wypychane jest z worka

za pomocą sprężonego powietrza do chłodzonego węża tzw.”pythona”,którym następnie płynie do kolumny rozlewczej w barze „Browaru Zamość”,z której serwowane jest Klientom.

 

 

 

Kliknij na miniaturkę i zobacz pełny schemat produkcji